Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Κονδυλώματα

Tα κονδυλώματα είναι δερματικές βλάβες που οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human papillomavirus – HPV).

original_hpv-virus

Ο HPV προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σχετίζεται με την πρόκληση καλοηθών βλαβών ή κακοήθων νεοπλασμάτων σε γυναίκες και άνδρες. Ο ιός HPV μεταδίδεται με την επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων.

Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι του ιού, με το 60% αυτών να προκαλούν καλοήθεις βλάβες του δέρματος όπως μυρμηγκιές σε παλάμες, πέλματα κλπ. Το υπόλοιπο 40% ( πάνω από 40 τύποι ) μολύνει τους βλεννογόνους – δηλαδή τις εσωτερικές μεμβράνες των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος, του φάρυγγα και μεταδίδεται συνήθως με σεξουαλική επαφή.

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές, που σημαίνει ότι τα μολυσμένα άτομα δεν έχουν καμία ενόχληση και δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξουδετερώνει τον ιό και έτσι δεν προκαλείται βλάβη της υγείας του μολυσμένου ατόμου. Σε περίπτωση όμως που το αμυντικό σύστημα του οργανισμού αποτύχει να ελέγξει τον ιό, η λοίμωξη εκδηλώνεται.

Α. Καλοήθεις βλάβες: μυρμηγκιές (warts) ή κονδυλώματα (genital warts)

 • Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
 • Έχουν την εμφάνιση μικρών προσεκβολών του δέρματος (σαν μικρές κρεατοελιές), εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή και δεν προκαλούν συμπτώματα.
 • Η πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό HPV είναι 50% σε άνδρες και γυναίκες, παγκοσμίως.
 • Η συχνότητα των κονδυλωμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες – Ευρώπη, Καναδάς, ΗΠΑ- είναι μεταξύ 99.95 και 170.8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.
 • Το 90% των κονδυλωμάτων προκαλείται από τους τύπους HPV 6 και 11.
 • Η παρουσία κονδυλωμάτων μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη συν-λοίμωξης από ογκογόνα στελέχη.

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ:

 1. Κρυοθεραπεία
 2. Laser CO2
 3. Τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα – σε μορφή κρέμας ή διαλύματος. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με τις προαναφερόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις

 

Β. Κακοήθεις βλάβες: επιθηλιακή δυσπλασία και καρκίνος

 • Κάθε χρόνο , σε όλο τον κόσμο, διαγιγνώσκονται πάνω από 600.000 καρκίνοι σε άνδρες και γυναίκες, που σχετίζονται με ιούς HPV.
 • Οι πιο διαδεδομένοι ογκογόνοι τύποι του ιού (που προκαλούν καρκίνο) είναι τα στελέχη 16 και 18.
 • Στην Ευρώπη, η λοίμωξη από HPV τύπου 16 και 18 σχετίζεται με 50.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.
 • Το 99.7% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από HPV λοίμωξη.
 • Σε παγκόσμια κλίμακα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

original_hpv-infection

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Το τεστ ΠΑΠ παραμένει ο συνιστώμενος προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να διαπιστώσει τη δυσπλασία των επιθηλιακών κυττάρων, δεν διαγιγνώσκει όμως άμεσα την HPV λοίμωξη.

Επί θετικού τεστ ΠΑΠ μπορεί να γίνει συμπληρωματικά το HPV DNA test που καθορίζει εάν υπάρχει HPV λοίμωξη και από ποιόν τύπο του ιού.

Το πρώτο εμβόλιο κατά του HPV κυκλοφόρησε το 2006.

Διαθέσιμα εμβόλια:

 1. Gardasil (Merck and Co)– τετραδύναμο – στοχεύει τους τύπους HPV 6,11,16.18
 2. Cervarix (GlaxoSmithKline)– διδύναμο – στοχεύει τους τύπους HPV 16.18
 3. Gardasil-9 (Merck and Co)– ενεαδύναμο – στοχεύει τους τύπους HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες ο εμβολισμός κατά της HPV λοίμωξης στα κορίτσια προ-εφηβικής ηλικίας έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Ο εμβολισμός και των αγοριών από την ηλικία των 11 ετών γίνεται προς το παρόν σε τρείς χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία και Αυστρία.

Η ανεκτίμητη προληπτική αξία του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί σε χώρες όπως η Αυστραλία, όπου από το 2007 εμβολιάζονται υποχρεωτικά όλα τα κορίτισια και αγόρια ηλικίας 12-13 ετών. Το εμβόλιο χωρηγείται δωρεάν από το κράτος και ο εμβολιασμός γίνεται στα σχολεία. Μέσα σε μία δεκαετία (2007 – 2017) έχει παρατηρηθεί 92% μείωση της επίπτωσης των κονδυλωμάτων. Τον Μάρτιο του 2018 οι Αυστραλοί επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες η Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει εκριζώσει την καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν (μέσω ΕΟΠΥΥ) σε κορίτσια και έφηβες από 9 έως 18 ετών. Τα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας μπορούν να εμβολιαστούν, ωστόσο θα πρέπει να αγοράσουν το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και για ενήλικες γυναίκες και άντρες. Όσο νωρίτερα γίνει ο εμβολιασμός τόσο καλύτερη προστασία προσφέρει. Η συνιστώμενη ηλικία εμβολιασμού είναι πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

original_hpv_dhmh_web_size_f1_revised_jun17a_2_