Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Ελεγχος σπίλων

Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι ή κοινώς, ελιές, είναι συχνό εύρημα στη Δερματολογία. Σχεδόν ο κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον μία ελιά (σπίλος).

Τα άτομα που έχουν πολλές ελιές ή έχουν υψηλού κινδύνου ελιές, πρέπει να εξετάζονται τακτικά για το ενδεχόμενο εμφάνισης μελανώματος. Το μελάνωμα, ο επιθετικότερος καρκίνος του δέρματος συνήθως αρχικά προσομοιάζει με μία καινούρια ελιά ή σπανιότερα, μπορεί να προκύψει από έναν άτυπο σπίλο ή έναν μεγάλο συγγενή σπίλο.

Πέραν της απλής επισκόπησης με το δερματολογικό φακό, οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι εξετάζονται με ειδικό όργανο το οποίο ονομάζεται δερματοσκόπιο. Το δερματοσκόπιο διαθέτει ειδικό φωτισμό και ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς. Με τη δερματοσκόπηση, το ειδικά εκπαιδευμένο μάτι του Δερματολόγου μπορεί να διακρίνει χαρακτηριστικά των βλαβών του δέρματος, που αυξάνουν τη διαγνωστική ακρίβεια.

original_dermlite

Το δερματοσκόπιο χειρός είναι ένα πολύτιμο όργανο για το δερματολόγο. Αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, το αντίστοιχο του στηθοσκοπίου ενός παθολόγου. Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εμπειρία για τη σωστή χρήση του.

Η εξέλιξη του δερματοσκοπίου χειρός είναι το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Αποτελεί τμήμα ενός εξελιγμένου συστήματος ψηφιακής λήψης και καταγραφής  εικόνων, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μακροσκοπικές και μικροσκοπικές δερματοσκοπικές εικόνες και να τις αποθηκεύει.

original_a1_07

Η χαρτογράφηση σπίλων πραγματοποιείται με το  σύστημα της ψηφιακής δερματοσκόπησης και συνίσταται σε μία σύνθετη διαδικασία κατά την οποία αποτυπώνονται οι βλάβες που απαιτούν παρακολούθηση και οι μακροσκοπικές τους φωτογραφίες αντιστοιχούνται με τις δερματοσκοπικές τους εικόνες. Στη συνέχεια, η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των βλαβών πραγματοποιείται με την ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύγκριση των νέων με τις παλαιότερες αντίστοιχες εικόνες των βλαβών. Με τη διαδικασία αυτή διακρίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι βλάβες που χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση και έτσι αποτρέπονται οι άσκοπες επεμβάσεις.

Στο Ιατρείο μας πραγματοποιούμε ψηφιακή δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση σπίλων από το 2009, έχοντας στενή συνεργασία με την πρωτοπόρο Γερμανική εταιρεία FotoFinder Systems GmbH.

Το Δερματολογικό μας Ιατρείο διαθέτει το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο συστήμα ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης σπίλων, το FotoFinder Vexia System.Η ιατρός είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους χρήστες του συστήματος στη Ελλάδα.