Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Ενέσιμη λιπόλυση

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του συσσωρευμένου τοπικού λίπους είναι ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας.

Δίαιτα και άσκηση παραμένουν η πρώτη επιλογή για την απώλεια βάρους και τοπικού λίπους.

Συμπληρωματικά, στα σημεία όπου υπάρχει ανθεκτική συσσώρευση λίπους μπορούν να εφαρμοστούν οι θεραπείες λιπόλυσης. Στόχος τους είναι η διάσπαση του υποδορίου λίπους.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος παραμένει η ενέσιμη λιπόλυση. Δύο είναι οι κύριες χημικές ουσίες με λιπολυτική δράση: η φωσφατιδυλοχολίνη και το δεοξυχολικό οξύ. Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι ένα φωσφολιπίδιο της οικογένειας των λεκιθινών. Αποτελεί δομικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης των φυτικών και των  ζωικών κύτταρων. Επίσης, συμμετέχει στη σύνθεση του επιφανειοδραστικού υγρού των πνευμόνων. Το δεοξυχολικό οξύ είναι ένα χολικό άλας που απαντάται στις χολικές εκκρίσεις (χολή).

Σειρά δημοσιευμένων εργαστηριακών και κλινικών μελετών καταδεικνύουν τη λιπολυτική δράση των δύο αυτών χημικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν η καθεμία ξεχωριστά ή και οι δύο σε συνδυασμό.

adipose-tissue

Τον Απρίλιο του 2015, το πρώτο λιπολυτικό ενέσιμο φάρμακο – ένα διάλυμα δεοξυχολικού οξέος 10 mg/ml  (Kybella by Kythera Biopharmaceuticals) – εγκρίθηκε για ιατρική χρήση  από τον FDA στις ΗΠΑ και αναμένουμε σύντομα να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη.

Η έγχυση των λιπολυτικών διαλυμάτων πρέπει να γίνει απευθείας στον υποδόριο λιπώδη ιστό. Αυτό επιτυγχάνεται με τις ακόλουθες τεχνικές:

1.  Μεσοθεραπεία – μικροενέσεις με ειδικές κοντές λεπτές βελόνες – πολλά τσιμπήματα

2. Lipoinject – εγχύσεις με ειδικές μακριές λεπτές ευένδοτες βελόνες ή κάνουλες που απαιτούν λιγότερα σημεία εισόδου (ελάχιστα τρυπήματα).

Αμφότερες οι τεχνικές προϋποθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία του ιατρού που εφαρμόζει τη θεραπεία, ώστε να αποφευχθούν τοπικές παρενέργειες όπως μώλωπες, λοιμώξεις και φλεγμονές του δέρματος.

original_mesotherapy_lipolysis

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ της ενέσιμης λιπόλυσης·

1. Αθροίσεις λίπους σε μικρής έκτασης περιοχές, που επιμένουν παρά τη δίαιτα και την άσκηση

  • Κοιλιά
  • Μηροί
  • Βραχίονες – “μπράτσα”
  • Πλάγια οσφυϊκή χώρα
  • Γλουτούς
  • Υπογενείδια περιοχή – “διπλοσάγονο

2. Λιπώματα

3. Υπερτροφία λιπώδους ιστού κάτω βλεφάρου – “σακούλες” στα μάτια

Η θεραπεία είναι ανώδυνη καθώς εφαρμόζουμε ειδικά τοπικά αναισθητικά, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Mετά τη θεραπεία ενδέχεται να εμφανιστεί ήπιο ερύθημα και οίδημα στην περιοχή όπου έγινε ή έγχυση. Μπορεί να εμφανιστεί μία μικρή ευαισθησία για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναπτύσσεται ήπια φλεγμονώδης αντίδραση του υποδορίου ιστού στις θέσεις εναπόθεσης των λιπολυτικών ουσιών. Τα λιποκύτταρα διασπώνται και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται μεταφέρονται μέσω της γενικής κυκλοφορίας στο ήπαρ, από όπου αποβάλλονται.

lipolysis-moa

Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Συνιστάται η λήψη αρκετών υγρών – περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Έντονη γυμναστική επιτρέπεται περίπου 3 ημέρες μετά τη θεραπεία.

Το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές στον ένα μήνα μετά τη θεραπεία και φτάνει στο μέγιστο στους δυο μήνες περίπου.

Συνήθως απαιτούνται 2 με 6 συνεδρίες (ανάλογα με την έκταση του προβλήματος), ανά μήνα περίπου, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί μία μόνο συνεδρία.

Το αποτέλεσμα διαρκεί επί μακρόν, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση βάρους.

Τα λιπολυτικά διαλύματα που χρησιμοποιούμε στο Ιατρείο (Aqualyx, Mesostabil) παρασκευάζονται από έγκριτες Ευρωπαϊκές Εταιρείες και έχουν την ανώτερη Ευρωπαϊκή πιστοποίηση – class III medical devices.

Εφαρμόζουμε κατά προτίμηση την έχυση με ειδικές λεπτές ευένδοτες κάνουλες, ώστε η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και ανώδυνη.

Με την αυστηρή επιλογή των κατάλληλων περιστατικών, εξασφαλίζουμε τη μέγιστη απόδοση των θεραπειών ενέσιμης λιπόλυσης.