Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών στα πόδια.

Οι ευρυαγγείες είναι μικρά αγγεία του δέρματος (φλεβίδια) τα οποία διατείνονται και γίνονται ορατάως λεπτά γραμμοειδή ερυθρά ή ερυθρο-ιώδη αγγεία διαμέτρου λίγων χιλιοστών. Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα αγγεία αυτά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, η χαλάρωση του τοιχώματός τους οδηγεί σε αύξηση της διαμέτρου τους, με αποτέλεσμα την προβολή τους στο δέρμα. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και αποτελούν κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα, που απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ανθρώπους θα εμφανίσουν, κάποια στιγμή της ζωής τους, ευρυαγγείες στα πόδια. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνισή τους θεωρούνται μεταξύ άλλων:

  • η κληρονομικότητα
  • το γυναικείο φύλο (οι γυναίκες προσβάλλονται τέσσερεις φορές συχνότερα από τους άντρες)
  • η πολύωρη ορθοστασία
  • η εγκυμοσύνη
  • η φλεβική υπέρταση / φλεβική ανεπάρκεια

Η σκληροθεραπεία μία ιατρική θεραπευτική μέθοδο έγχυσης ειδικών ουσιών, που ονομάζονται σκληρυντικοί παράγοντες, μέσα στα επιφανειακά αγγεία του δέρματος, με απώτερο σκοπό την ίνωση των συγκεκριμένων αγγειακών κλάδων και τη σταδιακή διάσπαση και απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Η έγχυση πραγματοποιείται με λεπτή βελόνα, σε διάφορες θέσεις, στην περιοχή του δέρματος που παρουσιάζει το πρόβλημα.

original_polidocanol_sclerotherapy

Στο Ιατρείο μας χρησιμοποιούμε την σκληρυντική ουσία που ονομάζεται πολυδοκανόλη (Aethoxysclerol) και θεωρείται ο ασφαλέστερος και ο καλύτερα ανεκτός παράγοντες σκληροθεραπείας.

Χρειάζονται τουλάχιστον 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ίνωσης και απορρόφησης των αγγείων που αντιμετωπίστηκαν σε κάθε συνεδρία. Συνεπώς η οριστική εξαφάνιση των ευρυαγγειών επιτυγχάνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου.

Απαιτούνται κατά μέσον όρο 3 συνεδρίες σκληροθεραπείας, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα, για να επιτευχθεί σημαντική κάθαρση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων.

Η ιδανική εποχή για την πραγματοποίηση της σκληροθεραπείας είναι οι χειμερινοί μήνες.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε σκληροθεραπεία αναφέρουν ήπια μόνο ενοχλήματα μετά τη θεραπεία και είναι γενικώς πολύ ικανοποιημένα με το αποτέλεσμα.