Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Θεραπεία υπεριδρωσίας

Υπεριδρωσία αποκαλείται η υπερβολική έκκριση ιδρώτα υπό συνθήκες όπου η εφίδρωση του σώματος δεν είναι απαραίτητη.

Η εφίδρωση είναι μία φυσιολογική διαδικασία θερμορύθμισης του οργανισμού, καθώς με την εξάτμιση του ιδρώτα επιτυγχάνεται η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας σώματος. Η παραγωγή και η έκκριση ιδρώτα συντελούνται στους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος. Η  λειτουργία τους  βρίσκεται υπό τον έλεγχο του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ιδρώνουμε περισσότερο όταν ζεσταινόμαστε, είτε διότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή , είτε λόγω έντονης σωματικής άσκησης.

Εφίδρωση όμως μπορεί να παρατηρηθεί και ως σύμπτωμα ορισμένων νοσημάτων όπως εμπύρετες καταστάσεις, σακχαρώδης διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός, φυματίωση, λεμφώματα. Επιπλέον ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται συστηματικά μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την αύξηση έκκρισης ιδρώτα. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για δευτεροπαθή υπεριδρωσία, η οποία κατά κανόνα είναι γενικευμένη και εμφανίζεται σε ενήλικες ασθενείς.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η υπερβολική εφίδρωση αφορά μόνο συγκεκριμένες περιοχές του σώματος όπως παλάμες, πέλματα, μασχάλες ή πρόσωπο. Μπορεί να είναι παρούσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας ή/και να επιτείνεται σε συνθήκες ψυχολογικού στρες. Τα άτομα αυτά πάσχουν από πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία. Είναι υγιή άτομα, τα οποία συνήθως εμφανίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα από την παιδική τους ηλικία. Αυτό τους δημιουργεί μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, καθώς δυσκολεύει τις κοινωνικές τους συναναστροφές και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, η συνεχής διαβροχή του δέρματος από τον ιδρώτα προδιαθέτει σε λοιμώξεις του δέρματος μυκητησιακές ή/ και μικροβιακές. Υπολογίζεται ότι η πρωτοπαθής υπεριδρωσία αφορά σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού, που αγγίζει το 3%. Ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση, λίγοι γνωρίζουν ότι η υπεριδρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον αποτελεσματικά.

Αρχικά λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό για να διερευνηθούν τα αίτια και η μορφή της υπεριδρωσίας. Εάν χρειαστεί συνταγογραφούνται εργαστηριακές εξετάσεις. Η πάσχουσα περιοχή υποβάλλεται σε ειδικό τεστ (Minor’s test) που καταδεικνύει την έκταση και την ένταση του προβλήματος.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την εστιακή υπεριδρωσία περιλαμβάνουν:

  1. Αντι-ιδρωτικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τοπική χρήση
  2. Έγχυση βοτουλινικής τοξίνης (Botox_Dysport) στην πάσχουσα περιοχή

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα φάρμακο που έχει την ικανότητα να διακόψει τη μεταφορά του νευρικού σήματος από το αυτόνομο νευρικό σύστημα στους ιδρωτοποιούς αδένες. Εγχύεται ενδοδερμικά με μικροενέσεις  σε πολύ μικρές προκαθορισμένες δόσεις σε πολλαπλά σημεία στην πάσχουσα περιοχή. Η δράση της συνίσταται στη διακοπή της έκκρισης ιδρώτα και ξεκινάει λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία. Το αποτέλεσμα διαρκεί 4 – 12 μήνες, ενώ υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει διάρκεια δράσης εώς και 14 μήνες. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος η υπεριδρωσία επανέρχεται και η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

Η μασχαλιαία υπεριδρωσία είναι η δεύτερη σημαντικότερη επίσημη δερματολογική ένδειξη της βοτουλινικής τοξίνης (Botox_Dysport), μετά την θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης.

Είναι μία απολύτως ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία, την οποία αναζητούν όλο περισσότεροι συνάνθρωποί μας που ταλαιπωρούνται από την υπερβολική εφίδρωση.

Σημεία έγχυσης BOTOX_DYSPORT σε μασχαλιαία υπεριδρωσία και σε υπεριδρωσία παλαμών:

img_2759

img_2761