Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Peeling

To χημικό peeling ή χημική απολέπιση συνίσταται στην επάλειψη στο δέρμα ειδικών διαλυμάτων, τα οποία προκαλούν ελεγχόμενη αποφλοίωση των ανωτέρων στιβάδων του δέρματος, που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νεόπλαστο, υγιέστερο δέρμα.

Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν, και περιλαμβάνουν τα οξέα φρούτων, όπως τα αλφα-υδροξυ-οξέα  (ΑΗΑ) σε διάφορες πυκνότητες, το τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε διάφορες συγκεντρώσεις, καθώς και διαλύματα με συνδυασμό δραστικών ουσιών.

chemical-peel-pic-1024x707

Ανάλογα με το βάθος διείσδυσης της δραστικής ουσίας τα peeling ταξινομούνταιι σε 3 κατηγορίες: επιφανειακά, μεσαίου βάθους, βαθιά. Τα peeling που συνήθως πραγματοποιούνται στο δερματολογικό ιατρείο είναι τα επιφανειακά και τα μεσαίου βάθους.

Επιφανειακό peeling: εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση επιφανειακών αλλοιώσεων του δέρματος (πχ. ήπια ακμή, ήπιες δυσχρωμίες) . Προκαλεί μικρή ερυθρότητα και ανεπαίσθητη απολέπιση. Δεν απαιτεί παραμονή στο σπίτι μετά τη θεραπεία.

Μέσου βάθους peeling: ενδείκνυται για την αντιμετώπιση βαθύτερων αλλοιώσεων του δέρματος (πχ. Φωτογήρανση, βαθιές ρυτίδες, κηλίδες, ατροφικές ουλές). Προκαλεί έντονο ερύθημα και σημαντική απολέπιση. Ο ερεθισμός παραμένει για περίπου μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία και μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.

Οι θεραπείες χημικής απολέπισης πραγματοποιούνται κατά κανόνα τους χειμερινούς μήνες, διότι πρέπει να αποφεύγεται η έντονη έκθεση στον ήλιο, ώστε να μη δημιουργηθούν δυσχρωμίες.

Η χημική απολέπιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία, οπότε απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες peeling για την σταδιακή εξομάλυνση των ατελειών του δέρματος. Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών κυμαίνονται από 10 ημέρες έως 40 ημέρες.

Ωστόσο, πιο αποτελεσματική προσέγγιση θεωρείται ο συνδυασμός της χημικής απολέπισης με άλλες θεραπείες όπως η μικροδερμαοαπόξεση, η μεσοθεραπεία και τα Laser.

Μετά το peeling συνιστάται να χρησιμοποίσετε τα κατάλληλα τοπικά θεραπευτικά ή δερμοκαλλυντικά προϊόντα που θα σας συστήσει η Δερματολόγος σας, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και είναι γενικώς καλά ανεκτή. Συνήθως η βελτίωση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

Το κόστος μίας συνεδρίας peeling κυμαίνεται μεταξύ 80 – 100 €.

Τα peeling είναι μια ιδιαίτερα προσιτή από πλευράς κόστους θεραπεία, πολύ ανταποδοτική, καθώς εξασφαλίζει καθαρό, λαμπερό και νεανικό δέρμα σε κάθε ηλικία.

Όλα τα peeling, ανεξαρτήτως ένδειξης για την οποία εφαρμόζονται, έχουν σημαντική αντιγηραντική δράση, καθώς διεγείρουν την φυσική διαδικασία αναπλασης του δέρματος.