Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Θεραπεία ρυτίδων

Η θεραπεία των ρυτίδων με βοτουλινική τοξίνη (Vistabel_Botox_Dysport) είναι η πιο διαδεδομένη αισθητική δερματολογική πράξη παγκοσμίως, μιας και συνδυάζει ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, θεαματική βελτίωση, φυσικό και αναστρέψιμο αποτέλεσμα, με λογικό κόστος.

H Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι μία φυσική πρωτεΐνη που αναστέλλει προσωρινά τις συσπάσεις των μυϊκών ινών. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται στην Ιατρική από τη δεκαετία του 1980 για τη θεραπεία μυϊκών και οφθαλμικών παθήσεων, όπως η σπαστική παράλυση και ο βλεφαρόσπαμος. Με την πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκε η χρησιμότητά του και για άλλες εφαρμογές, όπως η θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης, η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας και η ανακούφιση της επίμονης, χρόνιας ημικρανίας.

Στη Δερματολογία έχει δυο κύριες εφαρμογές:
1. την αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου που δημιουργούνται λόγω της επανειλημμένης σύσπασης των υποκείμενων μυών (δυναμικές ρυτίδες)
2. τη θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος (εστιακή υπεριδρωσία).

Οι επανειλημμένες συσπάσεις των μυών έκφρασης του προσώπου, δημιουργούν ρυτιδώσεις στο δέρμα, οι οποίες με την πάροδο των ετών εγκαθίστανται ως μόνιμες ρυτίδες. Τέτοιες ρυτίδες είναι αυτές που δημιουργούνται στο μεσόφρυο όποτε συνοφρυωνόμαστε, οι ρυτίδες στο μέτωπο όποτε ανασηκώνουμε τα φρύδια και οι ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών όταν χαμογελάμε – οι τελευταίες, λόγω της ακτινωτής διάταξής τους, ονομάζονται και «πόδι της χήνας». Οι ρυτίδες αυτές ενίοτε προσδίδουν κουρασμένη, ταλαιπωρημένη, θλιμμένη ή και θυμωμένη όψη στο πρόσωπο. Η Δερματολόγος σας μπορεί γρήγορα και με ασφάλεια να απαλύνει τις ρυτίδες αυτές, χαρίζοντάς σας πιο ξεκούραστη και νεανική όψη.

original_frowning

Θεωρητικά, το φάρμακο είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Πρακτικά, σε όσους έχουν την τάση να σχηματίζουν έντονες ρυτίδες έκφρασης συνιστάται η θεραπεία να ξεκινά νωρίς, πριν οι ρυτίδες εγκατασταθούν μόνιμα. Με τον τρόπο αυτό η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προλάβει τη δημιουργία μόνιμων ρυτίδων. Εξάλλου, οι μόνιμες βαθιές ρυτίδες είναι πολύ πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και απαιτούν συνήθως συνδυαστική θεραπεία με LASER, εμφυτεύματα (fillers) ή πήλιγκ (peeling).

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ενέσιμη θεραπεία. Πολύ μικρές ποσότητες φαρμάκου χορηγούνται με λεπτή βελόνα κατευθείαν στους μύες του προσώπου που ευθύνονται για τη δημιουργία των ρυτίδων έκφρασης, με στόχο τη χαλάρωσή τους. Η διαδικασία προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου και εμπειρία του ιατρού με το φάρμακο. Η θεραπεία είναι καλά ανεκτή και διαρκεί λίγα λεπτά. Δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης, μπορείτε κατευθείαν να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας αρχίζουν να φαίνονται τρείς ημέρες μετά την εφαρμογή και αγγίζουν το μέγιστο περίπου τη 10η – 14η ημέρα.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και υπολλογίζεται κατά μέσον όρο στους 4 μήνες. Εάν δεν ακολουθήσει νέα εφαρμογή, η δράση του φαρμάκου παρέρχεται και οι ρυτίδες επανεμφανίζονται. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι με επανειλημμένες εφαρμογές τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θεραπειών μεγαλώνουν και η βελτίωση που επιφέρει το φάρμακο καθίσταται μονιμότερη.

Στο δερματολογικό μας ιατρείο η αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο και συνεπώς οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της φυσικής νεανικής ομορφιάς του προσώπου, με σεβασμό στην αρμονία των χαρακτηριστικών και των εκφράσεων. Αυτό το επιτυγχάνουμε χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες συμπυκνωμένης δραστικής ουσίας στις ακριβείς θέσεις έγχυσης που απαιτούνται στο κάθε περιστατικό.