Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Θεραπεία ακμής

Η ακμή αποτελεί ίσως το συχνότερο δερματολογικό πρόβλημα παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αυτοπεριοριζόμενο νόσημα, δε συνιστάται να παραμένει κανείς με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας πότε θα περάσει! Η ακμή, εκτός από τη δυσμορφία και τις μόνιμες ουλές που ενδέχεται να δημιουργήσει στο δέρμα, μειώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη! Προς αποφυγή λοιπόν του φυσικού και ψυχολογικού στιγματισμού, η ακμή πρέπει να θεραπεύεται έγκαιρα και σωστά.

Για πληροφορίες σχετικά με την ακμή πατήστε εδώ.

Για την θεραπεία της ακμής ισχύουν οι εξής βασικές αρχές:

1. Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή συνταγή που να αποδίδει “εν μία νυχτί”. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο (τουλάχιστον ένα μήνα για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα).

2. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται για όσο διάστημα διαρκεί η τάση του δέρματος να εμφανίζει σπυράκια ( σε πολλές περιπτώσεις πάνω από ένα χρόνο).

3. Ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικά φάρμακα (κρέμες) ή με φάρμακα από το στόμα (χάπια) ή με συνδυασμό και των δύο.

4. Δεν υπάρχει στάνταρντ θεραπεία που να αποδίδει σε όλες τις περιπτώσεις, και ούτε χρησιμοποιείται στο ίδιο άτομο η ίδια θεραπεία καθόλη τη διάρκεια της αγωγής. Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση.

5. Η θεραπεία της ακμής πρέπει πάντα να συνοδεύεται από τη χρήση των κατάλληλων για κάθε περίπτωση δερμοκαλλυντικών προϊόντων για την ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος.

6. Ποτέ μην προσπαθείτε μόνοι σας να “σπάσετε” ή να” ζουλίξετε” τα σπυράκια της ακμής διότι οι ενέργειες αυτές τα επιδεινώνουν, επιτείνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν την πιθανότητα μόνιμων ουλών!

7. Υπάρχουν μέθοδοι επίσπευσης του θεραπευτικού αποτελέσματος όπως ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου (φαγεσωροεξαγωγή), τα ειδικά για ενεργό ακμή χημικά πίλιγκ, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

acne-ba

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι ουλές της ακμής αποτελούν ένα δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, οι ερευνητικές προσπάθεις των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτεσματικότερων μεθόδων γα την εξάλειψή τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

1. Η δερμοαπόξεση, όπως η μικροδερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (Microdermabrasion)
2. Τα ειδικά χημικά πίλιγκ (Peeling)
3. Θεραπείες ανάπλασης του δέρματος με ειδικά λείζερ (FRACTIONAL LASER)

 

acne-ba-2