Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Δερματολογική εξέταση

Η επίσκεψη στο Δερματολογικό ιατρείο μπορεί να έχει σκοπό τη σωστή διάγνωση και θεραπεία κάποιας πάθησης του δέρματος, των νυχιών ή των τριχών ή μπορεί να έχει προληπτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Κατά την πρώτη επίσκεψη θα καταγραφεί το ιστορικό σας, που περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, χρόνια συνυπάρχοντα νοσήματα και φάρμακα που λαμβάνετε για αυτά, γνωστές αλλεργίες, χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες έχετε υποβληθεί στο παρελθόν, οικογενειακό ιστορικό δερματοπαθειών ή άλλων σημαντικών νοσημάτων. Στην συνέχεια, θα σας ζητηθούν πληροφορίες για το κυρίως πρόβλημα που σας απασχολεί: πότε και πώς εμφανίστηκε, εάν παραμένει σταθερό ή επεκτείνεται, εάν έχει ευαισθησία, κνησμό, πόνο, κάψιμο, εάν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή του και ποιό, κλπ.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την επισκόπηση του δέρματος με ειδικό μεγεθυντικό φακό και την ψηλάφηση των βλαβών του δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευρήματα που προκύπτουν από την κλινική εξέταση, όπως η χαρακτηριστική μορφολογία, η υφή και η κατανομή των βλαβών, σε συνδυασμό με πληροφορίες από το ιστορικό, όπως συμπτωματολογία, εξέλιξη των βλαβών, αρκούν για να γίνει σωστή διάγνωση.

Σε ειδικές περιπτώσεις, για να τεκμηριωθεί η διάγνωση, η κλινική εξέταση χρειάζεται να συμπληρωθεί με επιπλέον ειδικές εξετάσεις όπως δερματοσκόπηση, εξέταση με λυχνία του Wood, εξετάσεις αίματος ή/και ούρων, άμεση μικροσκόπηση ή καλλιέργεια υλικού, βιοψία και ιστολογική εξέταση ή αλλεργικά τεστ. Η Δερματολόγος σας θα κρίνει εάν απαιτούνται συμπληρωματικές εξετάσεις.

Εφόσον διαγνωστεί το πρόβλημά σας, θα σας συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία και θα σας δοθούν αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής της και για τα συμπληρωματική μέτρα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να λάβετε, ώστε να εξασφαλιστεί το ταχύτερο και το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τέλος, θα ενημερωθείτε εάν και πότε θα χρειαστεί επανεξέταση.

Η πρώτη επίσκεψη διαρκεί κατά μέσον όρο τριάντα λεπτά και στοιχίζει 50 €.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Μετά την πρώτη επίσκεψη, ενδεχομένως να σας ζητηθεί να επανέλθετε για επανεξέταση, ώστε να επανεκτιμηθεί το πρόβλημά σας, να αξιολογηθούν τυχόν εργαστηριακά ευρήματα, ή να εκτιμηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα της αγωγής που λάβατε.

Επίσης, πολλά δερματολογικά προβλήματα χαρακτηρίζονται από χρονιότητα, εξάρεις και υφέσεις ή τάση υποτροπής μετά την αρχική θεραπεία και συνεπώς απαιτούν μακροχρόνια παρακολούθηση από τη Δερματολόγο σας.

Οι επανεξετάσεις συνήθως διαρκούν λιγότερο από την πρώτη επίσκεψη, καθώς είναι εστιασμένες στο κυρίως πρόβλημα.

Το κόστος της επανεξέτσης κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 €.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η προληπτική εξέταση του δέρματος διενεργείται συνήθως για δύο λόγους:

1. Για την επιβεβαίωση της καλής υγείας του δέρματος και τον αποκλεισμό πιθανών μεταδοτικών δερματικών ασθενειών, που προαπαιτείται για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως πχ κολύμβηση. Η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως περιστασιακά, όποτε κριθεί απαραίτητη.

2. Για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών του δέρματος. Η εξέταση αυτή πρέπει να διενεργείται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Κατά τον προληπτικό έλεγχο του δέρματος εξετάζεται λεπτομερώς όλη η επιφάνεια του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα πέλματα. Όπου κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιείται το δερματοσκόπιο.  Επισημαίνονται όλες οι βλάβες του δέρματος, καλοήθεις και ενδεχομένως κακοήθεις, και δρομολογείται η αντιμετώπισή τους.