Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Θεραπεία μελάσματος

Το μέλασμα (κοινώς πανάδες) είναι μία συχνή δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος. συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, σπανιότερα σε άλλες ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως λαιμός, αντιβράχια.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Γενικώς, η πρόκληση οποιουδήποτε ερεθισμού στο δέρμα ατόμων με προδιάθεση να αναπτύξουν μέλασμα, μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα ή να το επιδεινώσει. Για το λόγο αυτό, ακόμη και οι θεραπευτικοί χειρισμοί που επιλέγουμε οφείλουν να είναι ήπιοι, απόλυτα συμβατοί με τις ανάγκες του δέρματος στην κάθε περίπτωση.

Οι συνήθεις θεραπείες για την αντιμετώπιση του μελάσματος περιλαμβάνουν:

Ήπιες λευκαντικές κρέμες (έτοιμα εμπορικά σκευάσματα)
Γαληνικά σκευάσματα με συνδυασμό δραστικών ουσιών σε υψηλές συγκεντρώσεις (συνταγογραφούμενα από Δερματολόγο, φτιάχνονται σε ειδικά φαρμακεία)
Ειδικά χημικά πιλιγκ (chemical peels)
Θεραπεία μικροδερμοαπόξεσης (microdermabrasion)

Η ταχύτητα ανταπόκρισης του μελάσματος στην εκάστοτε θεραπεία εξαρτάται από το βάθος εναπόθεσης της μελανίνης στο δέρμα: όσο πιο βαθιά, τόσο πιο ανθεκτικό το μέλασμα στη θεραπεία.

Η θεραπεία του μελάσματος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εύκολη, καθώς πρόκειται για μία επίμονη δερματοπάθεια με έντονη τάση υποτροπής.

Συνήθως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών, ώστε με σταθερά, διαδοχικά βήματα να επιτευχθεί η επαναφορά του φυσιολογικού χρώματος της επιδερμίδας. Σε πολύ ανθεκτικές περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στους προαναφερόμενους θεραπευτικούς χειρισμούς, χρησιμοποιούνται ειδικές θεραπείες με Fractional Laser, αφού γίνει η σωστή προετοιμασία του δέρματος.

Εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο στην όλη θεραπευτική διαδικασία παίζει η εξασφάλιση συνεχούς, υψηλής αντηλιακής προστασίας. Ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (UVA, UVB) και υψηλού δείκτη (SPF 50) πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, διότι τα υπερευαίσθητα μελανοκύτταρα διατηρούν την ιδιότητά τους να παράγουν εύκολα μελανίνη με την παραμικρή έκθεση στον ήλιο.

Για το λόγο αυτό, ακόμη και μετά την επίτευξη ενός άριστου θεραπευτικού αποτελέσματος, επιβάλλεται η χρήση ειδικών προϊόντων για τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος και την πρόληψη της επανεμφάνισης του μελάσματος.

Στο Δερματολογικό μας ιατρείο εφαρμόζονται με ασφάλεια και μεγάλη επιτυχία όλες οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για το μέλασμα. Ακολουθώντας τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (therapeutic guidelines) και εξατομικεύοντας τη θεραπεία ώστε να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες του κάθε περιστατικού, εξασφαλίζουμε διαρκώς το βέλτιστο αποτέλεσμα.

melasma-ba