Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

  EN    Κλείστε Ραντεβού
  +30 211 01 50 700

Θεραπείες ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μία συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία δεν είναι μεταδοτική.

Η ψωρίαση αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο πολυμελετημένο δερματολογικό νόσημα. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση του μηχανισμού της νόσου. Έτσι, η ψωρίαση πλέον αποδίδεται σε μία απορρύθμιση στις ανοσολογικές απαντήσεις του δέρματος, που οδηγούν στη συγκέντρωση κυττάρων φλεγμονής μέσα στο δέρμα, τα οποία ωθούν τα κύτταρα της επιδερμίδας σε υπέρμετρο πολλαπλασιασμό. Για περισσότερες κλινικές πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τα σύγχρονα δεδομένα άνοιξαν το δρόμο για το σχεδιασμό νέων, στοχευμένων θεραπευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Παρόλα αυτά, ακόμη δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να θεραπεύει πλήρως την ψωρίαση.

psor-on-face

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης αποσκοπούν στον έλεγχο του νοσήματος, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Έτσι για τη θεραπεία της ψωρίασης είναι διαθέσιμα:

1. Τοπικά σκευάσματα – κρέμες, αλοιφές, διαλύματα, σαμπουάν – με δραστικές ουσίες κορτικοστεροειδή, καλτσιποτριόλη, ρετινοειδή, ουρία, σαλυκιλικό οξύ. Χρησιμοποιούνται μόνα τους σε ήπιες, εντοπισμένες μορφές της νόσου, ή σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θεραπείες για πιο βαριές, ανθεκτικές μορφές.

2. Φωτοθεραπεία – χρησιμοποιείται κυρίως η στενού φάσματος UVB (311 nm). Τα Excimer Laser εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος και χρησιμοποιούνται για εντοπισμένες βλάβες. Η PUVA (ψωραλένια και UVA) σπάνια χρησιμοποιείται πια. Η φωτοθεραπεία συνήθως είναι αποτελεσματική, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες με ασφάλεια, ακόμη και στην εγκυμοσύνη (NB-UVB), ωστόσο είναι διαθέσιμη συνήθως μόνο σε ειδικά φωτοβιολογικά τμήματα μεγάλων νοσοκομείων.

3. Κλασικά συστηματικά φάρμακα – Κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ασιτρετίνη – λαμβάνονται κατά κανόνα από το στόμα και έχουν ένδειξη για μέτριας βαρύτητας έως σοβαρές μορφές ψωρίασης. Η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει. Χαρακτηρίζονται από αθροιστική οργανική τοξικότητα όταν ληφθούν μακροχρόνια και συνεπώς απαιτούν τακτικό εργαστηριακό έλεγχο.

4. Νεότερα φάρμακα τα οποία είναι μικρά χημικά μόρια που λαμβάνονται από το στόμα και έχουν κυρίως αντιφλεγμονώδη δράση όπως: Otezla (Apremilast) και το Skilarence (Dimethyl Fumarate). :Χαρακτηρίζονται από πολύ καλό προφίλ ασφαλείας και μέτρια έως καλή αποτελεσματικότητα.

5 Ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντεςEnbrel (Etanercept), Humira (Adalimumab), Remicade (Infliximab) και τα βιοομοειδή τους καθώς και τα νεότερα φάρμακα –  Stelara (Ustekinumab), Cosentyx (Secukinumab), Kyntheum (Brodalumab), Taltz (Ixekinumab), Tremfya (Guzelkumab).  Ονομάζονται έτσι διότι είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας,  που χαρακτηρίζονται από στοχευμένο μηχανισμό δράσης έναντι συγκεκριμένων χημικών μεσολαβητών που παίζουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία της φλεγμονής στην ψωρίαση και ατην ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι φάρμακα υψηλού κόστους που έχουν ένδειξη για τη θεραπεία ασθενών με μέτρια έως σοβαρή κατά πλάκας ψωρίαση που έχουν δυσανεξία, αντενδείξεις ή δεν ανταποκρίνονται σε κλασικές συστηματικές θεραπείες ή σε φωτοθεραπεία. Έχουν ενταχθεί στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ψωρίασης και χορηγούνται δωρεάν στους ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηρίζονται από υψηλή αποτελεσματικότητα και ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας.

Η αντιμετώπιση και ο σωστός έλεγχος της ψωρίασης είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη στενή συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειες ασθενούς και ιατρού. Η Δερματολόγος σας μπορεί να σας πληροφορήσει υπεύθυνα, να σας συμβουλέψει και να σας παρακολουθεί, ενώ εσείς θα λαμβάνετε την πιο ενδεδειγμένη για την περίπτωσή σας θεραπεία.